Lucka 15; berätta om en av dina favoritböcker.

Lucka 15; berätta om en av dina favoritböcker.

Jag kommer från en läsande familj. Jag minns när bokpaketen från Bonniers Bokklubb kom. Mamma läste, pappa såg man ofta med en bok framför näsan, inte sällan snarkandes, på soffan i gästrummet.

Jag minns också att jag tidigt hade tagit mig igenom barn- och ungdomsavdelningen på det lokala biblioteket. Bibliotekarien guidade mig bland vuxenromanerna. Det kändes spännande och vuxet.

På sommarlovet när vi var i stugan låg jag gärna inomhus under täcket och läste, minns att min lillasyster tjatade att jag skulle komma ut och bada. Men vattnet var sällan över 17 grader så det lockade mig inte.

Läsmässigt är jag som min far, slukar böcker i en faslig hastighet när jag är på det humöret. Fast minns oftast inte huvudpersonens eller författarens namn. Jag tittar bara på namnen när jag läser, lagrar dem inte.

Mitt sängbord ser ut så här just idag:

Och min bokhylla så här...

 

En favoritbok då.

Börjar med några favoritförfattare – Neil Gaiman, William Gibson, Douglas Coupland. Alla tre skriver skruvade böcker som visar på en imponerande världslastor fantasi. Jag imponeras över de historier de snickrar ihop. Deras fantasi känns som rymden, lika oändlig.

Douglas Coupland, kanadensare som slog igenom med Generation X. Jag har följt honom under alla år. Läst allt han skrivit.

Life After God är boken jag lyfter fram idag. En novellsamling som handlar om vad som händer med mänskligheten när vi inte längre har något att tro på.

Vi behöver något att tro på.

Jag tror på att läsa, så jag försöker ge mina barn samma gåva jag fick av mina föräldrar - gåvan att gilla att läsa - och som Falstaff Fakir sa: "Flitigt läsa gör dig klok, därför läs varenda bok"


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0